Anxietatea din timpul sarcinii poate duce la nașteri timpurii
Anxietatea are multe și diverse efecte asupra omului. Atât de multe încât o parte dintre aceste efecte le descoperim abia acum. Rezultatele unui nou studiu sugerează că medicii ar trebui să verifice anxietatea viitoarelor mămici măcar în primul și în al treilea trimestru de sarcină.
Femeile care suferă de anxietate în legătură cu sarcinile lor nasc, în medie, mai devreme decât cele care nu experimentează astfel de anxietate, potrivit cercetărilor publicate de Asociația Americană de Psihologie.

„Anxietatea cu privire la o sarcină curentă este o stare psihosocială puternică care poate afecta rezultatele nașterii”, a spus autorul principal al studiului Christine Dunkel Schetter, de la Universitatea din California Los Angeles.
„În zilele noastre, simptomele depresive sunt evaluate în multe clinici din întreaga lume pentru a preveni complicațiile depresiei postpartum pentru mame și copii. Acest studiu pe lângă alte mai vechi sugerează că ar trebui să evaluăm și anxietatea la femeile însărcinate.”
Așadar, recomandarea mea ca psiholog este ca viitoarele mămici să fie atente la starea lor emoțională. Nu super-focusate pe aceste stări, pentru că tocmai acest super-focus ar putea crea anxietate, ci doar să observe cum se simt și care sunt gândurile legate de sarcină care apar pe parcursul zilelor.
Dacă apar emoții sau gânduri neplăcute persistente, ar fi indicată consultarea unui psihoterapeut. Mai ales în cazul femeilor însărcinate, recomand mai degrabă psihoterapia decât psihiatria. De multe ori a discuta cu un psihoterapeut în cadrul câtorva ședințe (3-5) este suficient.
Este bine ca femeile însărcinate să ia strict doar medicația imperios necesară. În cazul anxietății, psihoterapia dă roade foarte bune și rareori este nevoie de medicație psihiatrică în cazul femeilor însărcinate.
Referințe:
Christine Dunkel Schetter, Danny Rahal, Carolyn Ponting, Melissa Julian, Isabel Ramos, Calvin J. Hobel, Mary Coussons-Read. Anxiety in pregnancy and length of gestation: Findings from the healthy babies before birth study. Health Psychology, 2022; DOI: 10.1037/hea0001210

