• Scrie-ți durerile pe nisip și bucuriile pe piatră

    Doi prieteni se plimbară în deșert. La un moment dat, cine mai știe din ce motiv, s-au luat la bătaie și unul dintre ei l-a pălmuit pe celălalt. Acesta din urmă, îndurerat, dar fără să spună nimic, a scris pe nisip: „Astăzi, cel mai bun prieten al meu m-a pălmuit”. Apoi, cei doi au mers mai departe pe drumul lor. Au continuat să meargă mai departe pe drumul lor până ce au găsit o oază în care au decis să facă o baie. Dar cel care mai-nainte fusese pălmuit aproape că s-a înecat, iar prietenul lui a sărit și l-a salvat. Când și-a revenit din șoc, a scrijelit într-o piatră:…

  • Anxietatea din timpul sarcinii poate duce la nașteri timpurii

    Anxietatea are multe și diverse efecte asupra omului. Atât de multe încât o parte dintre aceste efecte le descoperim abia acum. Rezultatele unui nou studiu sugerează că medicii ar trebui să verifice anxietatea viitoarelor mămici măcar în primul și în al treilea trimestru de sarcină. Femeile care suferă de anxietate în legătură cu sarcinile lor nasc, în medie, mai devreme decât cele care nu experimentează astfel de anxietate, potrivit cercetărilor publicate de Asociația Americană de Psihologie. „Anxietatea cu privire la o sarcină curentă este o stare psihosocială puternică care poate afecta rezultatele nașterii”, a spus autorul principal al studiului Christine Dunkel Schetter, de la Universitatea din California Los Angeles. „În…

  • Sfatul psihologului pentru anxietate și atacuri de panică

    Anxietatea și atacurile de panică sunt unele dintre cele mai des întâlnite simptome din sfera psihologică. Aproape toată lumea experimentează anxietate măcar o dată în viață. Uneori este nevoie de psihoterapie pentru a depăși aceste stări neplăcute, alteori însă doar câteva ajustări în stilul nostru de viață pot fi suficiente. Una dintre cele mai bune strategii de a ne ușura de stres – inclusiv de anxietate – este sportul. Mai ales sportul făcut în natură, în aer liber. Aproape fiecare dintre noi avem la îndemână un parc în care am putea ieși la o plimbare sau la o alergare. Așadar, dacă experimentați stări de anxietate, vă recomand cu tărie să…

  • Copiii maltratați prezintă același tipar de activitate cerebrală ca și soldații care au fost pe front

    Războiul nu are loc doar pe front! Uneori, războiul are loc chiar în propria noastră casă, în propriul nostru suflet. Un studiu realizat în 2011 de University College London a arătat că copiii care au fost expuși la violență familială au tipare de activitate cerebrală similară cu soldații care au fost în război. În primul studiu funcțional de scanare a creierului (fRMN) pentru a investiga impactul abuzului fizic și al violenței domestice asupra copiilor, oamenii de știință de la UCL, în colaborare cu Centrul Anna Freud, au descoperit că expunerea la violența în familie a fost asociată cu creșterea activității creierului în două zone specifice ale creierului. Atunci când copiii…

  • Boală mentală sau mintală? Cum e corect?

    Am întâlnit tot mai mulți oameni, inclusiv psihologi, care fac confuzie între cei doi termeni: mintal și mental. Deși par același lucru pentru că sună foarte asemănător, cei doi termeni au semnificații diferite, aspect pe care măcar licențiații în psihologie ar fi trebui să îl știe. Cuvântul „mintal” se referă la ceva „privitor la minte”. Așadar, vom spune „calcul mintal”, „tulburări sau boli mintale”, „sănătate mintală” ș.a.m.d. Explicația din DEX (Dicționarul explicativ al limbii române) a cuvântului „mintal” este: MINTÁL, -Ă,mintali, -e, adj. 1. Care aparține minții, privitor la minte. ◊ Alienație mintală = nebunie. Debil mintal = persoană care prezintă întârzieri sau opriri în dezvoltarea facultăților psihice. 2. Care se face în minte. [Var.: mentál, -ă adj.] – Din fr. mental, lat. mentalis (după minte). Cuvântul…

  • Masturbarea și pericolele sale

    Dacă întrebăm un medic sau un psiholog despre riscurile masturbării, aproape fără excepție ni se va spune că acest comportament este unul bun, chiar dezirabil. Masturbarea ne va ajuta să ne cunoaștem mai bine, ne ajută să reducem nivelul de stres și crează o stare de bine. Adesea, singurul efect secundar pe care ni-l relevă medicii este riscul de autovătămare, dacă practicăm masturbarea compulsivă. Psihologii ne vor spune că dacă abuzăm de masturbare vom avea dificultăți în a crea relații de cuplu sănătoase. Preotul, desigur, ne va spune să încetăm de îndată să ne atingem pentru că malahia este un păcat serios. Subiectul este unul vast și cred că merită…

  • Simptome și tratament în schizofrenie

    Schizofrenia este o boală cronică, caracterizată prin destructurarea progresivă a funcțiunilor psihice (afectivitate, intelect, voință), care duce la pierderea contactului cu realitatea. Îmbracă numeroase forme clinice, constituind de fapt un grup de afecțiuni cu simptome foarte diverse. Se caracterizează prin disociere mintală, respectiv discordanță afectivă (lipsă de armonie între sentimente și expresia lor), limbaj incoerent, dezorganizat. În unele forme apar idei delirante bizare, delir de grandoare sau de persecuție, halucinații auditive, gândire accentuat ilogică, afectivitate neadecvată, repliere autistică (retragere în sine și ruperea contactului cu lumea exterioară). Prin tratament adecvat (neuroleptice, psihoterapie, socioterapie) schizofrenia poate fi ținută sub control, permițând bolnavului să-și găsească un anumit echilibru. (ICD-10) Schizofrenia a fost…

  • O versiune diferită a ta există în mintea tuturor celor care te cunosc

    Luigi Pirandello, în cartea intitulată One, No One and One Hundred Thousand scrie că persoana care crezi că este „tu” există doar pentru tine și nici măcar tu nu știi cu adevărat cine este. Nimeni nu te cunoaște cu adevărat! Nici măcar tu! Fiecare persoană pe care o întâlnești, cu care ai o relație sau cu care faci contact vizual pe stradă își creează în capul ei o versiune de „tu”. Nu ești aceeași persoană pentru mama ta, tatăl tău sau frații tăi. La fel cum nu ești aceeași persoană pentru colegii tăi, vecinii tăi sau prietenii tăi. Există o mie de versiuni diferite ale tale în mintea oamenilor. Cine…

  • Psihoterapia ne poate proteja de COVID-19

    Scriu acest articol inspirat fiind de Dr. Sten Ekberg. Mi-a plăcut în mod deosebit unul dintre materialele sale video de pe YouTube (vezi aici) în care vorbește despre ce se întâmplă dacă nu mai mâncăm zahăr timp de 30 de zile. Mai pe la finalul materialului video aduce vorba despre consumul de zahăr – eu aș spune generalizat, mâncare nesănătoasă -, și pune acest consum în relație cu dezvoltarea coronavirusului SARS-CoV-2. Poate că unii veți spune că astea sunt baliverne, că lucrurile nu stau chiar așa, însă dacă ne uităm cu atenție pe diagrama prezentată de Dr. Sten Ekberg, ne putem da seama că de fapt s-ar putea să aibă…