Boală mentală sau mintală? Cum e corect?
Am întâlnit tot mai mulți oameni, inclusiv psihologi, care fac confuzie între cei doi termeni: mintal și mental. Deși par același lucru pentru că sună foarte asemănător, cei doi termeni au semnificații diferite, aspect pe care măcar licențiații în psihologie ar fi trebui să îl știe.

Cuvântul „mintal” se referă la ceva „privitor la minte”. Așadar, vom spune „calcul mintal”, „tulburări sau boli mintale”, „sănătate mintală” ș.a.m.d.
Explicația din DEX (Dicționarul explicativ al limbii române) a cuvântului „mintal” este:
MINTÁL, -Ă,mintali, -e, adj. 1. Care aparține minții, privitor la minte. ◊ Alienație mintală = nebunie. Debil mintal = persoană care prezintă întârzieri sau opriri în dezvoltarea facultăților psihice. 2. Care se face în minte. [Var.: mentál, -ă adj.] – Din fr. mental, lat. mentalis (după minte).
Cuvântul „mental”, pe de altă parte, se referă la ceva „privitor la mentalitate”. Așa că va fi corect să spunem „schimbare mentală” (adjectiv), dar și „mentalul colectiv” (substantiv).
Explicația din DEX a cuvântului „mental” este:
MENTÁL, -Ă, mentali, -e, adj., s. n. Care se referă la mentalitate, privitor la mentalitate. ◊ (Substantivat) Mentalul colectiv. – Din fr. mental.
Așadar, cum este corect să spunem? Boli mintale sau boli mentale?
Cred că acum este clar pentru toată lumea că varianta corectă este „boli mintale”. Acum că ai aflat acest lucru, dă un share acestui articol ca să afle și alții și să folosească corect cei doi termeni.

